QUE??? Norsk og svensk ordliste i rubriklinjen här -----------------------------------------> lyft blicken ett hack upp!

*********************************************************************************************************

20 oktober 2010

Middagen igår

Maken är som bekant på turné i Fosterlandet. Igår var jag ändå duktig och lagade middag till mig själv; köttkorv, potatis (känns väldigt vuxet att koka potatis till EN) och pepparrotssås. Egentligen startade det med att jag blev sugen på pepparrotssås, för när jag var liten lagade My DarlingMams gädda med just sån sås, dödsgott. Nu hade jag liksom ingen gädda igår, så därför blev det korv.

Men jag funderar lite; lagas det inte mindre av gammal hederlig svensk husmanskost nuförtiden? Har vi fått så mycket nya influenser av mat från andra länder, att vi glömmer" vår egen svenska matkultur? Nä, egentligen gör vi väl inte det.

Men kalops, mmm....och dillkött, mmm...rotmos osv, hur ofta äter vi det?
Alltför sällan egentligen, tycker jag.

20 kommentarer:

  1. Vi lagar mycket husmanskost, vill inte att ungarna ska tro att pizza och hamburgare kommer från oss....Vi hör inte heller till gänget som äter Tacos varje fredag, det kanske vi gör två ggr i året!? Men stuvad blomkål och knaperstekt fläsk, eller hemlagade köttbullar och rårörda lingon, karelsk grytstek...mm...

    SvaraRadera
  2. Här blir det mest husmanskost. Förra veckan åt vi bruna bönor med knaperstekt fläsk, kålpudding, och sen avslutades veckan med ärtsoppa. Efter det så var det bara att gasa på ;-D !!!

    SvaraRadera
  3. Jag är nog ett undantag i min generation, som lagar massor med husmanskost. Det är bara bäst!

    SvaraRadera
  4. Håller med! Älskar "gammal, hederlig" husmanskost. Men jag klarar inte av att äta så kraftig mat.

    SvaraRadera
  5. Här blir de inte så mycket husmanskost utan mera turkisk mat, fast ibland passar jag påoch gör stuvade makaroner o falukorv, pannakaka, korv med bröd m.m. Min gubbe gillar inte de så jag passar på när han är borta.
    ha en bra dag!kram Anna

    SvaraRadera
  6. Mmm... pepparrotssås, det började vattnas i munnen. DET var länge sen även om jag försöker laga husmanskost oftast.

    SvaraRadera
  7. Jag är inte så bekant med nordisk matkultur, eller nåja det var väl en lögn, men den mat jag är uppväxt med tycker jag är godare än nordisk husmanskost. dock tycke rjag att kåldolmar är riktigt fina, och förstås risgrynsgröt=)

    SvaraRadera
  8. Alldeles för lite om du frågar mig. Åh vad gott det är med gammal hederlig husman. Och den där såsen, är det hemligt recept på den?

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  9. Kalops, raggmunkar... så jäkla gott alltså och så jäkla gott att barnbarnet också tycker det.
    /Småländskan

    SvaraRadera
  10. Bara älskar husmanskost! Tyvärr är jag dålig på att ta mig tiden att laga den. Men jäklar vad präktig jag känner mig när jag serverar något långkok som kalops! Eller fläsklägg!

    Pepparrotssås är bland det godaste som finns. Har dock aldrig ätit det till gädda! Måste testas!

    SvaraRadera
  11. Mitt ex var en hejare på det där med husmanskost!
    Idag blir det mera en allsköns blandning...
    Herr C älskar kryddstark mat och jag försöker lära mig ;)
    Klem

    SvaraRadera
  12. När "L" lagar mat blir det oftast sådan gammal traditionsenlig husmanskost. Oftast rynkar jag på näsan innan men när jag väl smakar så är det fantastiskt gott!!

    SvaraRadera
  13. Husmanskost är bäst.
    Kålpudding, dillkött, stuvade makaroner eller grönsaker...MUMS.
    Ärtsoppa blir det snart här hemma, med lite varm punch och pannisar till efterrätt. :)

    SvaraRadera
  14. Du fick mig att gå och köpa pepparrot!

    SvaraRadera
  15. Det går nog lite i vågor det där. Ibland blir man påmind om något gott man åt som barn och så lagar men det. Det blir en blandning av allt här hemma.

    SvaraRadera
  16. Håller med om att det lagas på tok för sällan för visst finns det mycket gott. Tänk bara på kalops, kålpudding och hederliga stekar!

    SvaraRadera
  17. här är det en vill blandning av norska kjöttkaker med erterstuing och svensk falukorv i ugn...husmanskosten är den som regerar oavsätt om den är svensk eller norsk :)

    SvaraRadera
  18. Husman och jag är bästa kompisar..

    SvaraRadera
  19. Då gubben min e ganska kräsen, inga färdiga produkter utan hemma gjorda köttbullar, potatismos osv så äter vi väldigt ofta husmanskost :D

    SvaraRadera
  20. Vi äter mycket husmanskost. Mycket fisk blir det ju förstås. Men ofta är det just husmanskosten jag saknar.
    När jag fastade inför operationen så var jag dödligt sugen på en osburgare.

    Nu när jag börjar stappla på mitt nya liv så är jag vansinnigt sugen på rårakor, leverbiff och korvstroganoff.

    Eller jag är väl sugen på allt när jag tänker efter ;)

    SvaraRadera

Ja, och...?