QUE??? Norsk og svensk ordliste i rubriklinjen här -----------------------------------------> lyft blicken ett hack upp!

*********************************************************************************************************

02 juli 2009

Tigermamma

Sonen söker för andra året i rad in på svenska universitet för att läsa psykologi. Det gjorde han i fjor också, men då hade han för lite arbetslivserfarenhet. I år har han arbetslivserfarenhet så det motsvarar kravet tillsvarande en svensk halvtidstjänst, dvs 970 timmar (Sonen har 1125 timmar). Egentligen ska det räknas under ett helt år; men eftersom gymnasiet här i Norge slutar först den 24 juni, så fick det räknas från det datumet. När han då skulle komplettera sina handlingar (senast 16 juni) saknades det alltså åtta dagar för att bli 12 månader på pricken. Det tål inte
"opptakssystemet" (tekniken alltså).

Så två av universiteten hade gjort en individuell bedömning, och gjorde honom behörig till opptak (upptag? heter det så?) Resten avslog behörighet.

Därför satt jag igår och ringde runt till resten av universiteten, och bad om en individuell bedömning. Ett höll benhårt på 12-månadersgränsen, ett annat krävde heltidsarbete i 12 månader, men resten var så imötekommande att dom faktiskt gjorde det, och idag har vi fått besked om att alla resterande GODKÄNNER behörighet till opptak!! Sju av nio möjliga mot två initialt, det är bra!

Så han är iallafall med i dansen så långt. Håll tummarna för att han kommer in! (vi behöver verkligen en psykolog i den här familjen)

Nu vill jag tillägga att jag är ingen curling-morsa, men Sonen körde hem från Farfar&Farmor och kunde ju inte ringa själv. Och det här brådskar om man ska komma med. Sen är det är ju aldrig fel att ha en enveten morsa med skånska huggtänder iheller. Man kommer långt med lite envishet och stå-på-humör!
Med andra ord: vi är så att säja inte av den sorten som säjer "tacksåmycket" och lägger oss ner och dör, bara för att nån säjer åt oss att göra det. (ikke faen)

Nu ska jag ta ett fotbad och göra fossingarna tjusiga till presemestern. Men det är nog första gången det blir ett kallt fotbad, nåt annat är helt oaktuellt.

5 kommentarer:

 1. Självklart håller jag en tumme för din son!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är ok att man hjälper till ibland när de inte kan fixa det själv av olika anlednngar. Man älskar ju sina barn. Härligt att du fick så positivt resultat av din rundringning.

  SvaraRadera
 3. Man ska absolut jaga alla man kan...
  glöm inte att jag är studie- och yrkesvägledare och faktiskt vet vad jag talar om (för en gångs skull ;)
  Det kan löna sig, även i det svenska rigida systemet(som faktiskt kan och är värre i många andra länder)

  SvaraRadera
 4. Ja här hålls det både tummar, tår å tassar att din son kommerin. Att det behövs mer "tokdoktorer" här i världen å ja som springer hos en har svårt att få tid FAST ja har remiss å hela skiten!

  Hoppas nu att han blir en bra läkare som värkligen lyssnar å inte bara nickar å håller med, för de har ja vart ute för å nej, dom är inte trevliga alls.

  SvaraRadera
 5. Håller tummar och tår jag med.
  Trist när det ska vara så stelbent.

  Hoppas du har det bra i Stockholm :)

  SvaraRadera

Ja, och...?